Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sorsele kommun får bakläxa – tvingas backa från tomtförsäljning Foto: SVT

Sorsele kommun får bakläxa – tvingas backa från tomtförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

En mångårig konflikt om mark i anslutning till Lapplatsen har rört upp känslor i Ammarnäs. Nu upphäver mark- och miljödomstolen detaljplanen, vilket innebär att kommunen inte kan sälja tomterna vid Lapplatsen – något som glädjer sameföreningen.

År 2018 beslutade Sorsele kommun att de som har fritidshus på kommunal mark i anslutning till Lapplatsen, en samisk kulturmiljö, i Ammarnäs skulle få lov att stycka lös och köpa tomterna.

Det här var Ammarnäs sameförening starkt kritiska till då man menade att det hela skulle leda till en kommersialisering av området.

Sameföreningen överklagade kommunens beslut till mark- och miljödomstolen, nu meddelar domstolen att kommunens beslut har upphävts på grund av felaktig handläggning.

– Det är glädjande. Nu kanske myndigheterna förstår att man måste bevara den samiska kulturen, säger Aina Jonsson från Ammarnäs sameförening.

Konflikt som rör upp känslor

Juristen Magnus Norberg företräder husägarna. Han menar att det i den nya detaljplanen som mark- och miljödomstolen beslutade att upphäva tydligt framgår att husägarna är ytterst begränsade i hur de får utforma husen, och att det inte skulle leda till någon kommersialisering av området.

– Mina klienter är missnöjda, de hade velat att det här ärendet skulle bli klart.

Magnus Norberg och hans klienter har hittills inte tagit ställning till hur de ska gå vidare i ärendet.

Sorsele kommun säger till SVT Nyheter Västerbotten att man inte heller har hunnit ta ställning till en eventuell överklagan.

I klippet hör du mer om konflikten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer