Lars-Jonas Johansson, ordförande för Landspartiet Svenska Samer, får kritik av bland annat Ida Östensson för en musikvideo med nedsättande ord om metoo-uppropet. Foto: Kristina Wicksell/SVT

Samepolitiker sjunger om metoo – får hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu väcks kritik mot den västerbottniske samepolitikern Lars-Jonas Johansson, ordförande för Landspartiet Svenska Samer. I ett filmklipp i sociala medier sjunger han om förra höstens metoo-upprop.

I tisdags delade bandet Noice Makers en film på gruppen facebooksida som nu väcker starka reaktioner.

I inledningen av videon säger Johansson att han ska framföra en nyskriven låt som han kallar ”Me too” och säger ”att för den här kommer man väl bli strypt av feministkärringarna men det skiter väl en rocker från Noice makers i”.

I videon som har över 55 000 visningar ses politikern och musikern Lars-Jonas Johansson med gitarr framföra låten där han sjunger om höstens metoo-upprop med textrader som ”Du ska inte ha sex med oss din jävla gris. Jag blev kallad både äckel och svin. De hade rätt att kapa snoppen min. That's true. That's what they call me too”.

”För du ska inte se på mig, du får inte le mot mig, du får inte tilltala mig, men jag har all rätt att anklaga dig. That's true. That's what they call me too”, har fått starka reaktioner.

Flera tar avstånd från videon

Bland de hundratals kommentarerna finns flera som tar avstånd från politikerns video.

En av dem som reagerat kraftigt är Ida Östensson från Umeå som var med och bildade Fatta-rörelsen som bland annat arbetat för en samtyckeslagstiftning.

– Jag kan inte i min vildaste fantasi tro att det finns män som har den uråldriga synen på kvinnor och brottsoffer som framgår i videon. Jag tror att bandet vill provocera när de publicerar en sån här video och jag kanske inte skulle ha reagerat, men jag tror att tystnaden också är farlig, säger Ida Östensson.

Bland kommentarerna finns också flera som både gillar låten.

”Så sant som de är sagt! Underbart!”.

”Tyvärr så sant när drevet går, Superbra låt i motströmmen”.

Partiet har krismöte

Men partikamraten Torkel Stångberg, som också sitter i styrelsen för Landspartiet Svenska samer säger till SVT att styrelsen ska ha ett telefonmöte ikväll för att diskutera videon.

– Jag stödjer inte partiledarens låt och jag tar avstånd från videon, säger Torkel Stångberg.

Har hotats

Lars-Jonas Johansson tycker att metoo var och är bra, men menar att det nu används felaktigt och både han och hans barn har fått en rad hot i feminismens namn efter att videon publicerats.

– Jag kan inte se hur jag som politiker i Sametinget och partiledare för ett rättighetsparti skulle ha kränkt de utsatta och de som tycker metoo är bra, vilket även jag tycker. Jag kan inte se hur låten skulle ha kränkt utsatta kvinnors situation när texten egentligen handlar om hur själva redskapet metoo har använts på ett felaktigt sätt. Det är det jag gjort satir och ironi om. Men tydligen får man inte skämta om metoo, säger han.

Tänker inte avgå

Partistyrelsen ska diskutera ärendet ikväll, men Johansson har inga planer på att avgå.

– Jag kommer inte att avgå, vi har årsmöte imorgon men nu har jag hört att det är inkallat till ett telefonmöte ikväll. Det är inte sanktionerat av mig utan på initiativ av vice partiledaren, avslutar Johansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer