Stegen till det gamla förrådet är nedrivet och någon har huggit med yxa på benen. Foto: Máret Steinfjell, Sameradion & SVT Sápmi

Sameviste vandaliserat – anmält som hatbrott

Publicerad

Det är femte gången samevistet på Gammplatsen i Lycksele har utsatts för skadegörelse och stöld. Omständigheterna den här gången gör att sameföreningen misstänker att det rör sig om hatbrott. Ärendet är polisanmält.

– Från vår torvkåta har man stulit ved och man har tagit ner torv från den, ja ni ser hur otrevligt det ser ut nu, säger Johan Sandberg McGuinne, Lycksele sameförening till Sameradion & SVT Sápmi. 

Johan Sandberg McGuinne visar runt på samevistet på Gammplatsen i Lycksele. Skogsmuseets anställda har hunnit med att ställa i ordning och börjat reparera efter skadegörelsen som upptäcktes på söndag. 

– Det var trist att se hur folk har varit här och förstört. Och stulit grejer från oss, som yxor som man sedan använt till att förstöra våra förråd. Det känns inte bra och det var inte roligt att komma hit på söndag, säger Sandberg McGuinne.

Anmält hatbrott

Polisen var på Gammplatsen och gjorde en brottsplatsundersökning under måndagen. Polisen har i dagsläget rubricerat det som skadegörelse och stöld, men har uppgifter som de ska gå vidare med om att det kan röra sig om hatbrott. Om polisen misstänker hatbrott kommer en speciellt utbildad hatbrottsutredare ta över förundersökningen.

Ni har polisanmält detta som hatbrott, varför?

– Första gången var det bara inbrott och stöld, men nu har varje samisk byggnad, förråd och torvkåta blivit utsatt, de har krossat fönster med stenar. Det här är ett stort utemuseum och det finns väldigt många andra byggnader här också men det enda man gett sig på är våra samiska byggnader. Då känns det som hat och inte bara skadegörelse, säger Johan Sandberg McGuinne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer