Foto: SVT

Samiska kvinnor tar plats på Kvinnohistoriskt museum

Publicerad

Elva samiska kvinnor porträtteras på två meter höga tavlor på Kvinnohistoriskt museum i Umeå i sommar. Kvinnorna har gemensamt att de bor i Sapmi men det är deras unika livserfarenheter som skildras.

Konstnärsduon Sarah Cooper från USA och Nina Gorfer från Österrike har rest runt och träffat flera kvinnor i svenska Sapmi. I utställningen Interruption skildrar de hur kvinnornas liv avbrutits eller tagit en paus på olika sätt. Det handlar om cancer, en vårdnadstvist, om att inte ha rättigheter till sitt land eller om att inte få använda sitt språk.

– Kvinnorna fick välja kläder som de kände sig fina eller bekväma i och ta med sig en sak som betydde något speciellt för dem. Gestaltningarna har skapats i nära dialog med de porträtterade, säger Åsa Adolfsson, utställningsproducent på Kvinnohistoriskt museum.

Liknar målningar

Flera av kvinnorna har fotograferats genom en glasskiva och imma skapar en drömsk effekt. Bilderna för tankarna till pampiga 1600-talsmålningar.

– Konstnärerna har bearbetat bilderna i efterhand och jobbar med collageteknik som skapar det här speciella uttrycket. Ibland undrar man om det verkligen är fotografier för de är väldigt måleriska i sitt uttryck, säger Åsa Adolfsson.

Bilderna kompletteras med en bok och film där kvinnorna intervjuas. Cooper and Gorfers har gjort utställningen i samverkan med Konstmuseet i Norr i Kiruna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer