Kvinnans skador var mycket allvarliga. Kvinnan har tvingats genomgå flera operationer. Foto: Polisens förundersökning & SVT arkiv

Hund i Vännäs bet äldre kvinna svårt – nu åtalas mannen som rastade hunden

Uppdaterad
Publicerad

Hunden hade tidigare bitit en liten flicka i ansiktet och skulle vara kopplad och ha munkorg.

Fyra år senare attackerade samma hund en kvinna i en by utanför Vännäs.

– Den bet flera gånger i armen och högg en stor bit ur den, säger hon.

Nu åtalas mannen som rastade hunden för vållande till kroppsskada.

Det var i mars i år som den äldre kvinnan var ute och promenerade i en by utanför Vännäs. Hon mötte då en hund av rasen siberian husky som drog en hundsläde i en lång lina.

Kvinnan stannade för att prata med mannen som körde släden. Då attackerade hunden plötsligt och bet kvinnan mycket kraftigt i armen samt i handen. Hon föll till marken och skrek i panik.

Vittnen till händelsen har sagt i polisförhör att det ”såg ut som att en vithaj hade tagit ett bett från armen”. Skadorna var mycket allvarliga. Kvinnan har efter detta genomgått flera operationer.

Bet en 5-årig flicka

Hunden som bet kvinnan har tidigare bitit ett barn. I september 2018 träffade en mamma och hennes femåriga dotter hunden utomhus.

Mamman frågade om det var okej att klappa den kopplade hunden. Då bet hunden flickan över ögat. Hon klarade synen, men fick ärr i ansiktet och kommer att behöva kosmetiska operationer.

Efter händelsen beslutade länsstyrelsen att hunden skulle vara kopplad och ha munkorg utomhus. Ägarna skulle också informera de som har hand om hunden om dessa beslut. Beslutet överklagades och ändrades till att det enbart skulle gälla i tätbebyggda områden och allmänna platser inom detaljplan.

Mentaltest av hunden gjordes

SVT har granskat hur tillsynen av aggressiva hundar fungerar. Länsveterinären Annelie Grip Hansson berättade då att de inte har mandat att följa upp beslut om till exempel koppel och munkorg.

Efter attacken på den äldre kvinnan testades hunden av polisens hundförare. Poliserna tvingades avbryta testet eftersom det var risk att testledarna skulle skadas. Trots munkorg försökte den ändå bita poliserna. Testledaren rekommenderade därefter avlivning av hunden vilket även skedde.

Mannen som rastade hunden vid attacken av den äldre kvinnan åtalas nu också för vållande till kroppsskada.

Nedan: Hör länsveterinären Annelie Grip Hansson om problem med att följa upp beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annelie Grip Hansson, länsveterinär i Västerbotten Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.