”Får ha en plan för hur många djur man ska slakta” säger bonden Alfred Olofsson. Foto: SVT

Sämre lönsamhet för länets bönder

Publicerad

Bönderna har drabbats hårt av sommarens torka. En av dem som drabbats är Alfred Olofsson som driver ett ekologiskt lantbruk utanför Skellefteå med ungefär 350 djur. Hör hur han påverkas i videon ovanför.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, kan konstatera i deras årliga lantbruksbarometer att lönsamheten för bönderna i Västerbotten blivit sämre.

- Det beror till stor del på torkan. Har man haft små marginaler tidigare kan en sådan här skördesommar innebära att det blir ytterligare problem, säger Birgitta Falk, affärsrådgivare på LRF.

Höga priser på foder

Det är svårt att få tag på foder och priserna är höga efter sommarens torka. Enligt LRF har bönderna i inlandet och vid Umeå drabbats hårdast i Västerbotten.

- Det har varit ganska ojämt men generellt är det bättre ju längre norrut. Det kan vara ganska olika. Det kan skilja mellan olika byar som ligger ganska nära varandra, säger Birgitta Falk, affärsrådgivare på LRF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.