Foto: SVT

Satsning på primärvård för funktionsvarierade

Publicerad

Västerbottens läns landsting anser att personer med funktionsvariationer inte har tillgång till primärvård anpassad efter deras behov. Nu ska Ersboda hälsocentral utveckla en fungerande modell.

Ersboda är först i Umeåområdet med en mottagning för vuxna personer med medfödda och tidigt förvärvade funktionsnedsättningar.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen är igång. Det är en efterlängtad och efterfrågad satsning, inte minst från funktionshinderrörelsen, säger Elisabeth Säfvenberg, projektledare, i ett pressmeddelande.

Man har valt att samla flera kompetenser på ett och samma ställe. Detta för att underlätta för personer med bland annat Downs syndrom, ryggmärgsbråck, flerfunktionshinder och autism i kombination med intellektuell funktionsnedsättning.

Nu är uppdraget att utveckla en modell som fungerar och är hållbar. Tanken är att liknande mottagningar ska öppna på fler platser i länet på sikt. Sedan tidigare finns en liknande verksamhet vid hälsocentralen i Vännäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.