Från håll skulle lappen lätt kunna misstas för en äkta parkeringsanmärkning. Foto: Cykelstaden Umeå.

Sätter fejkade böteslappar på felparkerade bilar

Publicerad

Gruppen Cykelstaden Umeå har tröttnat på felparkerade bilar i Umeå. Nu delar de på eget initiativ ut gula lappar med överskriften “Parkeringsanmärkning. Belopp: 900 kr”.

Först halvvägs ned på lappen står det att “Tur nog för dig är inte detta en äkta parkeringsanmärkning. Men nästa gång kan det sitta en riktig på din vindruta så tänk dig för.”

Vill få fler bötfällda

– Syftet är att de som ser en sån här lapp på sin vindrutetorkare ska börja fundera och tänka efter. Kanske en del blir upprörda, men det kan också leda till något positivt. Det viktiga är att den här frågan diskuteras och aktualiseras, säger Owen Laws, cykelansvarig på Cykelstaden Umeå.

Laws berättar att det mer eller mindre har blivit accepterat bland bilister och lastbilsförare att ställa sig på gång- och cykelbanor, trots att det både är olagligt och trafikfarligt. Hans förhoppning är att kampanjen ska leda till att fler som felparkerar bötfälls på riktigt.

Polisen: “Får inte förväxlas med riktig bot”

För Carl-Johan Nilsson, gruppchef på trafikpolisen i Umeå, är detta en ny företeelse och han är skeptisk till utformningen på lappen.

– Jag förstår ju tanken med det, och det låter i grunden som ett gott initiativ. Men det får inte vara något som kan förväxlas med något från polisen eller Upab så att man kan tro att det är en riktig parkeringsbot, förklarar Carl-Johan Nilsson.

Ska likna riktig parkeringsanmärkning

Men likheten med de riktiga gula lapparna är enligt Owen Laws en av huvudtankarna bakom idén.

– Meningen är ju att man först ska tro att det är en riktig bot, sen när man läser den så framgår det väldigt tydligt av texten att den inte är äkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer