Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är vana vid att kunna klara oss själva ute” – hör Saxnäseleverna i årskurs 9 om beredskapsundervisningen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Saxnäs fjällskola har haft krisberedskap på schemat sedan 1980-talet

Uppdaterad
Publicerad

Överbefälhavare Micael Bydén uppmanade nyligen svenska folket att förbereda sig för krig – men på Saxnäs fjällskola i Vilhelmina kommun har elever utbildats i krisberedskap sedan 1980-talet.

På måndagen fick eleverna visa upp sina kunskaper för förre försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Att gräva snöbivack, göra upp eld med tändstål och orientera med hjälp av karta och kompass är exempel på vad den återkommande beredskapsundervisningen på fjällskolan innefattar.

– Vår grundtanke är att man ska kunna klara sig i fjällen. Den kris som ligger närmast oss är dåligt väder, säger Helena Åslund som är lärare på skolan.

Det handlar inte om krigsvarningen som utfärdades nyligen?

– Nej, det handlar om att kunna ta hand om sig. Jag tror att om man blir trygg i att man kan sköta sig själv även när man är kall och trött och man har kämpat en dag, då kan man göra det även i andra svåra stunder, säger Helena Åslund.

Försvarsutskottets ordförande Peter Hultqvist (S) besökte skolan på måndagen. Se vad han och eleverna tycker om undervisningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.