Konceptbild av Vasaskolans nya användning.

Nöjespalatset Scharinska flyttar

Uppdaterad
Publicerad

Puben och restaurangen Scharinska i Umeå kommer att flytta till Vasaskolan. Kommunen skjuter till pengar de första åren och verksamheten ska slå upp de nya portarna år 2014.

I det musikens hus som gamla Vasaskolan ska bli, planeras bland annat ett gitarrmuseum baserat på bröderna Åhdéns gitarrsamling som är tänkt att locka internationella besökare. Lite som ett Madame Tussauds fast i musikens värld, sade man på presskonferensen som hölls på tisdag eftermiddag.

Lokalerna kommer att börja ställas i ordning i maj 2013 och ska vara klara att öppna 1 januari 2014.

Pengar från kommunen

Det handlar om en yta på 2500-3000 kvadratmeter som ska inrymma barer, museum, utrymmen för workshops och konferenslokaler.

Umeå kommun kommer att hjälpa till att finansiera flytten och anpassningen av lokalerna med 2,4 miljoner kronor per år under tre år. Fjärde året räknar man med att vara självgående på biljettintäkter med mera.

Namnet följer med

Verksamheten som drivs av Svedin & Fagerlund Restaurang och Nöje AB kommer fortfarande att heta Scharinska efter flytten. En av de nya aktiviteterna blir gitarrverkstäder och man vill skapa en inkörsport för unga och barn.

Se mer i kvällens sändningar och senare här på webben!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.