Nu är SVT återigen välkomna till Sverigedemokraternas valvaka i Skellefteå. På bilden ovan syns Petter Nilsson, ordförande för SD i Västerbotten. Foto: SVT

SD i länet tar tillbaka beslut – SVT får komma på valvaka

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Västerbotten gick i helgen ut med att SVT inte var välkomna till deras valvaka i Skellefteå – men nu tar de tillbaka beslutet.

”SVT:s byte av valchef – Eva Landahl, tillika ansvarig utgivare för SVT – uppfattar vi som en ursäkt. Eftersom tittare har intresse av att ta del av vår valvaka, tillsammans med att ursäkten inkommit – öppnar vi upp för SVT att bevaka vår valvaka i Skellefteå.”, skriver Petter Nilsson, ordförande för SD i Västerbotten i ett pressutskick.

– Ett glädjande besked. Att ett parti som sitter i flera fullmäktig i länet stänger ute journalister är naturligtvis inte bra, säger Anders Bäckström, redaktionschef på SVT Nyheter Västerbotten.

Val 2018 – #dinröst

SVT står fast vid gårdagens avståndstagande

Enligt SVT Nyheters divisionschef Ann Lagercrantz är dock beslutet att byta ut Eva Landahl som ansvarig utgivare inte är en ursäkt och har heller inte med avståndstagandet i partiledardebatten att göra. Det hela handlar i stället om att hon gillat två SD-kritiska artiklar på Twitter.

– Det strider mot våra riktlinjer om att vi inte ska ta ställning. När det gäller gårdagens avståndstagande så är vår bedömning densamma, säger Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet