Röster på Sverigedemokraterna har försvunnit i valdistriktet Sandabrånet i Umeå. Foto: SVT grafik/TT

SD-röster försvann i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

I samband med den slutliga sammanräkningen av rösterna till landstingsfullmäktige i Västerbotten uppdagades att ett omslag med röster på Sverigedemokraterna försvunnit för Sandabrånets valdistrikt i Umeå. Fortfarande vet man inte var valsedlarna tagit vägen.

Totalt rör det sig om 44 valsedlar försvunnit någon gång efter den preliminära rösträkningen under valnatten.

Att omslaget saknades uppdagades då gruppen som skulle räkna rösterna för distriktet, i sedvanlig ordning öppnat valkassen för distriktet för att räkna och kontrollera valsedlarna. Gruppen kontaktade ledningsgruppen när man gjort upptäckten.

Det beslutades då att man skulle räkna vidare för att kontrollera om rösterna fanns i övriga omslag i valkassen. Efter räkning och kontroll konstaterades att valsedlarna inte heller fanns i det övriga materialet i valkassen.

Fortfarande borta

Man har fortfarande inte kunnat lokalisera de försvunna valsedlarna. Däremot har man kunnat konstatera att noteringarna om antalet markeringar i röstlängden i princip överrensstämmer med det av distriktet redovisade preliminiära valresultatet, vilket inkluderade 44 fler röster på Sverigedemokraterna.

Enligt länsstyrelsens bedömning påverkar det här inte utgången av valet till landstingsfullmäktige avseende det antal mandat som varje parti har fått.

– Det är trist att det händer. Men det är inte så mycket att väsnas om. Som jag förstår det på länsstyrelsen så ska det här inte påverka resultatet, säger Petter Nilsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten.

Med anledning av det inträffade så kommer länsstyrelsen och Umeå kommun att hålla en presskonferens under fredagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.