Björnen som Jörgen mötte stod på ungefär 70 meters avstånd. Närmare än så ville inte Jörgen komma. Foto: Jörgen Nygren / privat

Se Jörgens möte med björnen

Publicerad

Jörgen Nygren från Tegsnäset i Västerbotten gav sig ut med kameran för att leta efter björn. Det resulterade i ett nära timmeslångt möte som han lyckades fånga på film.

Att möta björn hör för de flesta inte till vanligheterna. Men Jörgen Nygren har under de senaste åren sett hela 19 björnar. Därför har han tagit för vana att ta med sig sin kamera när han ger sig ut i naturen.

– Jag var bara ute och skulle fota och filma en del. Av vana har jag alltid med mig kamera och filmkamera under våren, för det är ju då man egentligen har chans att se björn, säger han.

Hunnit vänja sig vid björnarna

Enligt Jörgen Nygren är det inte ovanligt med björn i området. Han har hunnit bli ganska van vid den här typen av möten, men det finns fortfarande en sund respekt för de potentiellt livsfarliga rovdjuren.

– I fjol var det faktiskt en björn närmare än 70 meter, då blev jag tvungen att ge mig till känna, för då känner man sig rätt liten. Men då när den märkte mig så gav den sig av, berättar han.

I klippet ovan kan du ser en liten bit av Jörgens möte med björnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer