Stephan Stenmark, smittskyddsläkare. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Västerbotten höll presskonferens om coronaläget

Uppdaterad
Publicerad

På dagens presskonferens var smittskyddsläkaren Stephan Stenmark bekymrad över smittläget i Västerbotten.

– Vi behöver en extrem följsamhet nu. Det blir inget vanligt sportlov i år.

Medverkade på presskonferensen gjorde smittskyddsläkaren Stephan Stenmark, hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och vaccinsamordnare Ronny Lestander.

– Läget är mycket allvarligt med hög smittspridning, säger Stephan Stenmark, som idag än en gång betonade de skärpta regionala rekommendationerna som presenterades i måndags. Dessa gäller tillsvidare fram till den 21 mars. Anledningen till de skärpta restriktionerna är att Västerbotten har den högsta rapporterade smittspridningen i landet, flest fall per 100 000 innevånare.

– Och vi har inte sett någon vändning ännu och behöver nu en extrem följsamhet till rekommendationerna. Vi behöver en ändring nu och det blir inget vanligt sportlov i år, säger Stenmark.

– Det är jättetråkigt för oss alla då planer ställs in, men så är det just nu. Vi ska inte resa i regionen eller ut och in ur den. Avstå från alla onödiga resor. Det kanske betyder att det inte blir någon fjällresa under sportovet. Eller att barnen eller barnbarnen kan resa upp till Västerbotten. Tyvärr är det så just nu.

Dessutom gäller även fortsättningsvis:

– Undvik att träffa andra personer än de du bor med – smittspridningen måste ned nu. Håll avstånd. Begränsa antalet kontakter till dem du bor med. Hälsa inte på kompisen. Undvik kollektivtrafik och platser där det är risk för trängsel. Åk och handla själv eller beställ hem maten. Välj bort tåg och buss. Gå eller ta sparken, säger Stephan Stenmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet