Enar Nordvik och Ulrika Hellsten på Fysisk planering, Skellefteå kommun firar att detaljplanen vunnit laga kraft. Foto: Rebecca Bohman

Här dansar tjänstemännen när beslut tagits

Uppdaterad
Publicerad

När ett beslut vunnit laga kraft för stadsplanerarna i Skellefteå kommun firas detta på ett lite annorlunda sätt. Tjänstemännen släpper sina hämningar och är motsatsen till byråkratiska.

På kontoret sitter sedan ungefär två år tillbaka en discokula i taket. När ett beslut vunnit laga kraft sätts den i snurr och tjänstemännen på kontoret brister ut i dans.

– Vi jobbar mycket med byråkratgrejer. Det är ett nytt papper och ett nytt papper och ett nytt. Därför såg vi ett behov av att visa att vi hade kommit till avslut med grejer, säger stadsplaneraren Enar Nordvik.

Blå discoljus vid industriområden

På discokulan står en legofigur som får en ny flagga för varje plan. Discokulan lyser också i olika färger beroende på vad det är för ärende det handlar om.

–Det är tillexempel en blå lampa vid industriområden, rött för vård och så vidare, säger Enar.

”Det är fånigt och ytligt”

Det senaste beslutet som vann laga kraft var en plan som stadsplanerarna jobbat med sedan 1983. De dansade då till låten ”We Built This City” av gruppen Starship.

– Någon kan tycka att det är oseriöst och det är det. Det är fånigt och ytligt men det visar att vi fått något gjort och sedan firar vi det på något sätt, säger Enar.

Fler kommunkontor vill ta efter

Personalen har fått många positiva reaktioner.

– Det är fler kommuner som har funderat på att köpa in en kula.

Även chefen på kommunen är positiv till discodansandet.

– Det har ju urartat lite men jag tror hon gillar det, säger Enar Nordvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.