Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Aldrig byggt så högt i trä” – hör snickaren Mikael Edblom och se bygget från ovan. Foto: Stefan Brännström, Anders Öhlund/SVT

Här byggs Umeås nya landmärke – tiovåningshus i trä på Östra station

Uppdaterad
Publicerad

Vid Östra station i Umeå byggs nu ett tiovåningshus helt i trä som ska inrymma bland annat restaurang och kontor. Bredvid kontorshuset blir det bostäder och en livsmedelsaffär. Detta gör att centrum växer ihop med Norrlands universitetssjukhus och Umeå universitet.

– Jag skulle säga att det blir ett nytt landmärke för Umeå, säger Robert Wennberg, projektledare vid Balticgruppen.

Det är Balticgruppen som bygger trähuset på Östra station. Kostnaden för projektet som består av flera byggnader ligger på ungefär två miljarder kronor.

– Fyra våningar är uthyrda till Skatteverket. Sedan blir det kontor, ett gym, en livsmedelsaffär och en restaurang, säger Robert Wennberg, projektledare vid Balticgruppen.

Totalt är bygget uppdelat i tre etapper, första etappen med kontorshuset och bostadshuset är klar 2024.

– Nu växer centrum, NUS och universitetet ihop i Umeå. Vi får en sammanhållen stadskärna upp till universitet för första gången. Det gör Umeå ännu mer attraktivt  säger Robert Wennberg projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.