Niclas Bromark, länsidrottschef hos Västerbottens idrottsförbund

”Ser det som ett steg i återöppnandet av samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet om att tävlingsidrott tillåts från den 14 juni kom i dag. Något som Västerbottens idrottsförbund gläds åt. Man räknar även med att restriktionerna lättas ytterligare redan nästa vecka.

Tävlingsidrott tillåts från den 14 juni, meddelade idrottsminister Amanda Lind (MP) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en presskonferens i dag. Västerbottens idrottsförbund är positiva till nyheten.

– Det känns bra. Vi som värnar idrotten och våra föreningar vill såklart att vi ska igång med idrotten. Man kan se det som ett steg i återöppnandet av samhället, säger Niclas Bromark, länsidrottschef i Västerbotten.

Folkhälsomyndigheten räknar resor som rör professionell elitidrott som nödvändiga, vilket möjliggör för de lagen att åka på bortamatcher i hela Sverige.

Vad räknas som professionell elitidrott?

– Ja när det kommer till fotboll är det till exempel de två högsta divisionerna för herrar, men jag vet inte om den definitionen är så viktig, för på måndag kommer förmodligen hela den diskussionen vara överspelad, säger Niclas Bromark.

Hur menar du då?

– Enligt vad vi har fått höra skulle reserestriktionen för allmänheten ha hävts i dag och då kan all senioridrott resa fritt. Det var Riksidrottsförbundet som i kontakt med Folkhälsomyndigheten fått de indikationerna. Poängen jag vill göra är att det finns skäl att tro att även den icke professionella restriktionen kommer att hävas, säger Niclas Bromark.

Tills något officiellt beslut är taget gäller de tidigare restriktionerna om att bilresor på max två timmar tillåts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer