Skellefteå tingsrätt dömer mannen till sex års fängelse för över 50 våldtäkter mot sin styvdotter. Foto: SVT

Sex års fängelse för mannen som våldtog sin styvdotter i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern döms nu vid Skellefteå tingsrätt för att ha våldtagit sin minderåriga bonusdotter under mer än två års tid.

– Det handlar om minst ett femtiotal övergrepp, säger kammaråklagaren Irene Falk.

Den dömde mannen menar att det har funnits ett samtycke vid vissa tillfällen.

Allt uppdagades när målsäganden, som idag är över 18 år gammal, gjorde en polisanmälan mot sin styvfar. Mellan år 2019 och 2021 ska han ha utsatt henne för olika typer av sexuella övergrepp.

Systematiska våldtäkter

Mannen som bor i Skellefteå kommun döms bland annat för våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och utnyttjande av barn för sexuell posering.

Åtalet innehöll 27 fall av våldtäkter, men den totala utsträckningen av brotten är svårt att uppskatta. Därför innehåller flera åtalspunkter ett ”okänt antal” våldtäkter.

– Helt enkelt så rör det sig om ett större antal tillfällen där målsäganden och den åtalade inte kunde specificera ett exakt antal övergrepp, säger kammaråklagaren Irene Falk.

Vad menar du med ett större antal tillfällen?

– Det handlar om minst ett femtiotal övergrepp av denna typ, säger Falk.

En halv miljon i skadestånd

Straffet som mannen får av Skellefteå tingsrätt är sex års fängelse och han ska betala 480 000 kr i skadestånd.

– Jag är nöjd med domen och med påföljden. Man hade kunnat gå ännu högre men nu ligger det inom en rimlig ram för denna typen av brott, säger Irene Falk.

Menar att det delvis har funnits ett samtycke

Mannen erkänner fyra av de 13 åtalspunkterna, men nekar till fyra. Han menar att det vid vissa tillfällen har funnits ett samtycke.

– Det fanns förväntningar på att vissa delar av åtalet skulle bli fällande men inte hela vägen, säger Kari Wergens, mannens advokat.

Han kan i nuläget inte kommentera om de kommer att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.