Foto: Isabell Höjman, TT

Sex miljoner ska ge bättre vård i norr

Publicerad

Norra sjukvårdsregionen får sex miljoner kronor av regeringen för att möta utmaningarna med en åldrande befolkning och ökat behov av sjukvård.

Förutom Region Västerbotten ska tre andra regioner i norr dela på pengarna: Region Norrbotten, Region Jämtland-Härjedalen samt region Västernorrland.

”Särskild press”

Pengarna ska gå till att skapa ett antal modellområden där regioner och kommuner ska testa arbetssätt för omställning av hälso-, sjukvårdssystemen, skriver socialdepartementet i ett pressmeddelande. 

– Andelen personer som är 80 år och äldre väntas öka kraftigt, och situationen är särskilt tydlig i områden med lägre befolkningstäthet. Dessa grupper har också större behov än andra av sjukvård, vilket sätter särskild press på regionerna i dessa områden, säger socialminister Lena Hallengren i pressmeddelandet.

Pengarna skjuts till i år och ytterligare medel planerar att avsättas för de kommande två åren, enligt socialdepartementet.

Underskott på 500 miljoner förra året

Förra året hade Region Västerbotten ett underskott på cirka 500 miljoner kronor. Regiondirektör Kent Ehliasson har tidigare uttalat stor oro för läget inom vården och sagt att ekvationen inte går ihop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer