Mikael Jansson på Svensk Simidrott tycker att det är viktigt att öppna upp idrotten för så många som möjligt. Foto: SVT / Pressbild, Svensk Simidrott

Simförbundet: ”Tävlar du som tjej kan du välja att ha badbyxor”

Publicerad

Kan en tjej simma i badbyxor på tävling – det korta svaret är ja. Det finns i nuläget ingen regel som direkt förbjuder tjejer att bara bära badbyxor. Men kläderna får inte anses opassande – samtidigt får en kille inte simma i baddräkt.

SVT möter i programmet ”Så lever jag” 12-åriga simmaren Max i Umeå. Han har bytt könsidentitet och vill gärna tävla i badbyxor. Men eftersom han tävlar som tjej, hans biologiska kön, har han fått höra att han måste ha baddräkt enligt simförbundets regler.

Men när SVT Nyheter söker förbundschefen på Svensk Simidrott får vi andra bud.

– Tävlar du som tjej kan du välja att ha badbyxor. Däremot kan en kille inte tävla i baddräkt i dagsläget. Där finns det en regel som säger att badbyxorna ska sluta under naveln, säger Mikael Jansson som är förbundschef på Svensk Simidrott.

Öppet för tolkning

Samtidigt får inte klädseln vara opassande enligt regelverket – en mening som öppnar för tolkning.

– I slutänden är det tävlingsledaren som avgör vad som är opassande klädsel. Men jag har svårt att se att det skulle vara opassande när vi pratar barnidrott, säger Mikael Jansson.

Umeå simsällskaps sportchef tycker att det är fel att det ska vara upp till en tävlingsledare att bedöma vad som är ok eller inte när det gäller barn.

”Alla ska få vara med”

Att det finns regler för klädsel har bland annat med vattenmotstånd att göra. Enligt Mikael Jansson jobbar simförbundet med att se över tävlingsreglerna för barn och ungdomar generellt. Hur man ska se på kön finns med i den processen.

– Det här handlar inte bara om kläder utan om inkludering, att alla ska få vara med, säger Mikael Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.