Hör resenärerna om varför de väljer tåget Foto: SVT

Nytt tågrekord har slagits – ”Fler vill resa klimatsmart”

Publicerad

SJ:s tåglinje Umeå-Sundsvall-Stockholm har blivit allt mer populär, nu har det slagits nytt rekord i ökning av antalet resande.

– Vi ser det som ett kvitto på att vi besvarat de önskemål som funnits, säger Tobbe Lundell på SJ:s presstjänst.

Allt fler väljer att resa med tåg på SJ:s linje mellan Umeå-Sundsvall-Stockholm. Under nyårshelgen har antalet resande ökat med 25 procent jämfört med förra året.

– Dels ser vi att jul- och nyårsresandet i år pågått under dagar som varit attraktiva att resa på, men vi ser också ett ökat intresse för att resa klimatsmart. Så tågresandet har blivit mer populärt och många föredrar det över flyg och bil.

”Enklare att resa från Norrland”

Enligt Tobbe Lundell innebär ökningen med 25 procent fler resande ett nytt rekord.

– Vi har ökat utbudet så det nu är enklare att resa från Norrland. Vi ser detta som ett kvitto på att vi besvarat de önskemål som funnits, säger Lundell och fortsätter:

– Det är naturligtvis jätteroligt att vi får utväxling och ett direkt gensvar när vi sätter in nya linjer. Vi hade rätt när vi planerade den.

Populäraste linjerna under nyårshelgen

Topp 5 – SJ:s linjer som ökat mest i popularitet under nyårshelgen:

  1. Stockholm-Sundsvall-Umeå (+25%)
  2. Stockholm-Göteborg (+12%)
  3. Göteborg-Malmö-Köpenhamn (+8%)
  4. Stockholm-Karlstad-Oslo (+6%)
  5. Göteborg-Stockholm-Luleå-Narvik (+4%)

Källa: SJ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.