Studien har tittat närmare på den så kallade CRH-genen som hjälper oss hantera stress. Den visar på ett tydligt samband mellan förändringar i genen och högre risk för självmordsförsök.
– Vi hade en tanke om att titta på gener som hanterar stress och om det finns skillnader på personer som gjort mycket allvarliga självmordsförsök och personer som har gjort mindre allvarliga försök, säger Jussi Jokinen på institutionen för klinisk vetenskap på Umeå universitet.
Jokinen berättar att de såg förändringar i genen hos de som gjort mycket allvarliga självmordsförsök.
Granskat blodprover från 310 personer
Han har granskat blodprover från sammanlagt 310 personer. Fortfarande saknas mycket forskning i ämnet och studien säger bland annat ingenting om hur vanligt det är med den här typen av genförändringar i personer som aldrig försökt ta sitt liv eller vad genförändringarna kan tänkas bero på.
För det sistnämnda finns det däremot annan forskning som visar att genförändringarna kan orsakas av händelser under uppväxten, menar Jokinen.
”Väldigt komplexa processer”
I teorin skulle upptäckten kunna användas för att tidigt identifiera personer som befinner sig i riskgruppen för självmordsförsök senare i livet. Men någon sådan metod finns inte i dag.
– Man måste komma ihåg att suicid och försök till suicid är väldigt komplexa processer. Att ett enkelt blodprov skulle visa på risk för självmord är någonting som ligger väldigt långt bort, säger Jussi Jokinen.
Studien är ett samarbete mellan forskare på Umeå universitet, Karolinska Institutet och Uppsala universitet. Den har publicerats i den vetenskapliga tidskriften EBioMedicine.
Här får du hjälp om du har självmordstankar
- Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
- Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst nås via 112.
- Mind Självmordlinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
Källa: Vårdguiden 1177