Sjukhusen i Västerbotten förstärker säkerheten mot cyberattacker

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten snabbar nu på sina satsningar för att klara cyberattacker. Det handlar bland annat om olika former av tekniska lösningar som tidigareläggs.

– Ukrainakriget har gjort att vi måste förstärka vår förmåga för att klara cyberattacker, säger Tommy Svensson som är regiondirektör vid Region Västerbotten.

Regionen utsätts nästan dagligen för olika former av cyberattacker. Hittills har man klarat av attackerna utan att det påverkat verksamheten.

Varifrån försöken till intrång kommer vill man inte kommentera. Men skulle då sjukhusen och hälsocentralerna klara av ett omfattande cyberangrepp?

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Det beror på vad det är. Det är därför vi nu förstärker våra interna driftsrutiner för att kunna driva sjukhusen och hälsocentralerna utan it-system, att köra manuellt vid en nödsituation.

Skulle det kunna gå?

– Ja, det går. Vi har testat detta, säger Tommy Svensson regiondirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet