Arkivbild. Foto: HARAZ N. GHANBARI TT

Sjuksköterska vägrade utföra livräddning

Uppdaterad
Publicerad

När SOS Alarm uppmanade en sjuksköterska på ett boende i Umeå att påbörja hjärt- lungräddning på en patient vägrade sjuksköterskan. Hon ansåg det inte etiskt försvarbart då patienten av allt att döma var död. Nu kritiserar Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) sjuksköterskan eftersom ett sådant ställningstagande endast får göras av läkare.

Det var 2016 som sjuksköterskan, på ett boende i Umeå, inte påbörjade hjärt-lungräddning trots att hon uppmanades att starta detta av SOS alarm.

Patienten saknade både andning och puls och sjuksköterskan har i ett yttrande till IVO att hon valde att avstå på grund av att hon ansåg att det inte var etiskt försvarbart att utföra hjärt- och lungräddning på personen.

Nu riktar IVO kritik mot sjuksköterskan då endast läkare kan fatta beslut om att inte ge hjärt- och lungräddning, om det inte finns dokumenterat i patientjournalen, vilket det inte fanns i detta fall.

Uppfattning att inte ge HLR

Efter händelsen har rutinerna på boendet setts över och även där konstateras brister. Enligt IVO:s granskning fanns vid den här tiden en generell uppfattning hos personalen på boendet att läkare uttalat att att HLR generellt inte skulle utföras på de boende eftersom de är svårt sjuka.

IVO menar att bristerna på boendet inte friskriver sjuksköterskan från ansvar, och menar att hennes agerande att inte vidta livräddande åtgärder utgjort en fara för patientsäkerheten.

IVO bedömer däremot inte att sjuksköterskan ska anmälas till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.