Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man lyssnade inte på oss på golvet” säger Pernilla Pettersson, sjuksköterska, som sa upp sig från Region Västerbotten. Hör henne berätta mer om hur hon upplevde hur det var att jobba på NUS. Foto: SVT / Daniel Marklund/SVT

Sjuksköterskan Pernilla lämnade Region Västerbotten: ”För lite uppskattning”

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 14 personer har sagt upp sig från ortopeden på NUS sedan slutet på förra året enligt Vårdförbundet.

Sjuksköterskan Pernilla Pettersson slutade på grund av dålig arbetsmiljö och började istället jobba åt Umeå kommun.

– Det bättre arbetstider och bättre lön, säger Pernilla Pettersson.

Region Västerbotten har problem att få ihop sommarbemanningen då det saknas vikarier och hyrläkare. Samtidigt finns det ordinarie personal som väljer att lämna regionen.

Dålig arbetsmiljö

I februari sa sjuksköterskan Pernilla Pettersson upp sig från ortopedens vårdavdelning på NUS och sökte jobb på kommunen istället.

Pernilla Pettersson riktar start kritik mot arbetsmiljön.

Hör sjuksköterskan Pernilla Pettersson berätta om varför hon valde att sluta jobba på NUS och hur hon beskriver arbetsmiljön där.

Vårdförbundet ser en trend i att många lämnar ortopeden på NUS.

– Vi vet flera medlemmar som sagt upp sig, från flera ställen. Det är tufft överallt.

Men ortopeden sticker ut, där har mellan 12-14 personer slutat under kort tid, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Slitsamt utan återhämtning

Arbetsmiljön är den stora orsaken till att folk sagt upp sig.

– Det vi hör i första hand är att det är så otroligt slitsamt och det är inte hållbart i längden att ha det så. Det finns ingen tid för återhämtning, säger Olsson.

– Jag vet att det finns enheter där arbetsmiljön inte är på topp. Jag vet att cheferna jobbar mycket för att åtgärda det, säger Brita Winsa, Hälso- och sjukvårdsdirektör Region Västerbotten.

Regionen: ”Tuff tid”

Jan Nordström, som är biträdande verksamhetschef på ortopeden, är medveten om problemet.

– Många har sagt upp sig under våren av många olika anledningar. Vi jobbar ständigt med arbetsmiljön. Det har varit en tuff tid med mycket sjukdomsfrånvaro under våren. Många har slitit, säger han.

För att förbättra arbetsmiljön ser man över arbetsbelastningen och tittar på kompetensutveckling.

– För att minska arbetsbelastningen har vi minskat antalet vårdplatser. Vi har också rekryterat ett antal personer som ska börja till hösten, säger Jan Nordström, biträdande verksamhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.