Skadade av Bolidenfall evakueras

Uppdaterad
Publicerad

De chilenska myndigheterna evakuerar omkring 7 000 människor från en kåkstad i staden Arica, sedan grannarna till en stor soptipp där fått sjukdomar och förgiftningar. På 1980-talet exporterade gruvbolaget Boliden tonvis med blyoch arsenikhaltigt avfall dit.

Avfallet kom från Rönnskärsverken och mottagare i Chile var det nu konkursade företaget Promel i Arica, skriver Norra Västerbotten. Bolaget skulle upparbeta avfallet till något mindre miljöskadligt men dumpade det i stället på tippen.

Boliden svär sig fritt

Exporten från Boliden skedde med de chilenska miljömyndigheternas godkännande och Boliden har inte brutit mot de exportbestämmelser som gällde på 1980-talet.

Boliden har också i alla kontakter med chilenska myndigheter hävdat att det inte har något ansvar för det inträffade.

Ingen ersättning i sikte

De chilenska myndigheterna har försökt få ersättning för lidandet och de skadorna som avfallshanteringen har orsakat. Hos det konkursade chilenska företaget fanns inga pengar att hämta och Boliden hävdar att det inte kan ta något ansvar för det inträffade.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.