Foto: Jan Färingö

Skallskador ökar risken för demens

Uppdaterad
Publicerad

En skallskada kan öka risken för demens med upp till 80 procent så långt som 15 år efter olyckan. Det visar en ny studie av umeåforskarna Anna och Peter Nordström.

TBI, Traumatic Brain Injury, eller på svenska ”traumatisk hjärnskada” kan kan öka risken för demens med upp till sex gånger under det första året efter olyckan. Även om risken senare minskar dramatiskt kan skadliga effekter bestå i över 30 år.

– Det finns också ett så kallat dos/respons samband. Har man en lättare skada som till exempel hjärnskakning så är det mindre risk. Har man en svårare skallskada så är det en högre risk. Det är också en högre risk om man har flera skallskador, säger Anna Nordström, universitetsöverläkare på Livsmedicin.

Stor studie

Studien har gjorts av Umeåforskarna Anna Nordström och Peter Nordström. Tillsammans har de gjort den största studien genom tiderna om sambandet mellan skallskador och demens.

Paret Nordström har gått igenom samtliga demensdiagnoser från 1964 till 2012. Genom att jämföra data från drygt 160.000 personer med skallskador och över 136.000 personer med demens, och dessutom 47000 syskon har forskarna visat på nya rön när det gäller skallskador. Tidigare forskning visar också att vissa idrotter är en stor källa till hjärnskador, bland annat amerikansk fotboll och hockey pekas ut.

Den nya studien har bland annat resulterat i en artikel som nu publiceras i den amerikanska tidskriften PLOS Medicine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.