Foto: SVT

Skärpta krav påverkar vintercampare

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper fjällkommunerna i Västerbotten sina krav med bygglov på så kallade spiketält. Det är en förstuga till en husvagn eller husbil som kan användas till exempel som förråd.

Kraven skärps nu i hela fjällkedjan där spiketält är som vanligast och först ut är Storuman och Vilhelmina kommuner.

– Från början var det bara ett litet hus med fiskeutrustning och skoterkläder, med det har eskalerat i storlek och byggnaden har blivit större och större, säger Lillemor Jonsson (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden i Vilhelmina kommun.

Förbättra brandskyddet

I Vilhelmina har man sett att spiketälten ökar i antal och för att förbättra brandskydd och för att underlätta för husvagns- och campingägarna kan nu campingägarna söka ett gemensamt bygglov.

– Det har varit positiva vibbar hela tiden och de ser ju själva hur det har eskalerat, så vi har haft en bra kommunikation, säger Lillemor Jonsson (S).

Campingägarna söker bygglov

I Storumans kommun som också har krav på bygglov för spiketält tycker byggnadsinspektör Martin Linder att det har gått smidigt med de nya kraven och även här är husvagns- och campingägarna positiva.

– Det är bättre att campingägaren söker ett bygglov för hela campingen, för då äger campingägaren den delen och då är det lättare för oss att ha nån att prata med om det blir någonting istället för att prata med 30-40 stycken, säger Martin Linder, byggnadsinspektör Storuman kommun.

I Sorsele och Dorotea har man än inte tagit några beslut än.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer