– Vi ska investera en miljard per år de närmaste åren, och måste därför låna. Så skuldbördan ökar och kommunens soliditet sjunker något. Men en soliditet på 60 procent är ändå väldigt bra, anser kommunalrådet Maria Marklund (S).
Soliditet är ett finansiellt nyckeltal som anger hur stor andel av tillgångarna som är finansierade med eget kapital.
Investeringarna omsluter 4,1 miljarder de närmaste åren. 1,2 miljarder tas ur egna pengar och kommunen lånar resten: 2,9 miljarder.
Trendbrott
Ända sedan Lorentz Anderssons (S) 22 år vid kommunalrådsposten i Skellefteå kommun 1980-2002 har Skellefteå kommun avstått från att låna pengar till investeringar i den direkta kommunala verksamheten.
Nu är läget ett annat. Det har aldrig varit billigare att låna pengar och den kreditvärdiga kommunen får låna alla miljarderna till en procents ränta och binda lånen i tio år.
Skolor och förskolor
Investeringsprogrammet för Skellefteå kommun är digert de närmaste fem åren. Här är några exempel:
• Skolor och förskolor för 1,3 miljarder.
• Kulturhus för 500 miljoner.
• Ny vattenförsörjning för 600 miljoner.
• Badhus och sporthallar för 300 miljoner.
• Gång – och cykelvägar för 55 miljoner.
Oförändrad skatt
Avkastningen från det helägda energibolaget Skellefteå Kraft innebär omkrng 200 miljoner kronor extra till kommunkassan årligen. Någon skattehöjning är inte aktuell. Trots en svag befolkningsökning på endast sju personer ökade skatteunderlaget. Kommunen gick 130 miljoner bättre än budgeten för 2015.
Fler i arbete
– En viktig orsak är att arbetslösheten minskar i Skellefteå kommun. Även ungdomsarbetslösheten ligger under rikssiffrorna, och det påverkar kommunens ekonomi positivt, kommenterar Maria Marklund.
De flesta kommuner känner av höjda kostnader och utmaningar väntar även för Skellefteå kommun.
Skolan och omsorgen svarar för den största delen av kommunens driftskostnad på 4,4 miljarder för nästa år.
Med de ökade skatteintäkterna och statsbidragen får alla förvaltningar påökt med en procent. Men det påslaget äts med råge upp av förväntade löneökningar.
– Så alla förvaltningar måste göra effektiviseringar hela tiden, konstaterar kommunalrådet Lorents Burman (S) krasst.