Hör måltidschefen Peter Lundmark om hur man ska öka andelen svenskproducerade livsmedel ännu mer. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Skellefteå kommun köper mer svensk skolmat – prisas

Publicerad

Skellefteå kommun har lyckats öka andelen svenskproducerade livsmedel som köps in till förskolor och skolor till 65 procent.
Andelen närproducerat är 25 procent vilket Lantbrukarnas riksförbund (LRF) idag prisar kommunen för.

Men Skellefteå kommuns ambition är att i sin kommande livsmedelsupphandling värd cirka 70 miljoner kronor per år öka den andelen ytterligare.

– Vi prioriterar det och kilopriset kanske blir dyrare men kvaliteten på de livsmedel vi köper är bättre, och då får vi också ett minskat matsvinn, menar måltidschef Peter Lundmark som idag träffade olika livsmedelsproducenter från regionen för att få till en dialog om vad bönderna kan erbjuda och vad kommunen behöver.

En av dem som deltog i mötet var Regina Berg som är lammuppfödare i Lövsele. I klippet ovanför kan du höra hur hon påverkas av hur Skellefteå kommun agerar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer