Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kritiken från fackförbundet Kommunal och Peter Näsström, verksamhetschef vid kommunen, om varför man söker hyrundersköterskor. Foto: Foto: Henrik Montgomery, TT, Patrik Samuelsson, SVT

Skellefteå kommun söker hyrundersköterskor – för att klara sommaren: ”Ser ingen annan lösning”

Uppdaterad
Publicerad

Läget inom vården är ansträngt inför sommaren i många delar av landet. I Skellefteå söker kommunen nu minst 20 hyrundersköterskor för att klara av bemanningen i sommar.

– Klockan tickar och vi måste ordna vården i sommar. Då är hyrbemanning det enda vi har även om det blir dyrt, säger Peter Näsström, verksamhetschef vid kommunen.

Ifjol använde man sig Skellefteå kommun också av bemanningsbolag för att klara sommarvården och hyrde då in 25 hyrundersköterskor för 3, 4 miljoner kronor.

– Vi varnade redan tidigt för att kommunen måste göra något efter fjolårets kris inom vården . Vårt förslag var högre löner till den ordinarie personalen. Dels för att få folk att stanna kvar men även få tag i nya, säger Anki Pettersson vid Kommunal i Skellefteå.

Vårdkrisen i Västerbotten

Lyckas inte rekrytera – trots sommarbonusar

Arbetsmarknaden är glödhet i Skellefteå med en arbetslöshet på knappt 4 procent. Trots erbjudanden om sommarbonus har inte kommunen lyckats rekrytera tillräckligt med personal till vård- och omsorgen.

– Vi ser ingen annan lösning i dagsläget än att vända oss till bemanningsbolagen. Just nu i mitten av maj fattades det cirka 90 personer för att klara av sommarvården, säger Peter Näsström verksamhetschef vid kommunen.

Facket: ”Kommer få en tuff sommar”

Facket menar att kommunen måste höja lönerna och förbättra arbetsvillkoren för de som jobbar.

– Skamligt att kommunen inte lyssnat på oss . Nu står vi där igen och får en repris av fjolåret. Vi kommer att få en tuff sommar, säger Anki Pettersson.

Idag tjänar en en undersköterska i Skellefteå 30 000–32 000 kr i månaden, medan en hyrundersköterska får mellan 40 000–45 000 kronor i månaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Västerbotten

Mer i ämnet