Foto: Skellefteå kommun

Vill utmana stereotyper i fiskevärlden – och få fler kvinnor att fiska

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun arbetar för jämställdhet inom sport- och fritidsfiske och vill att normer och stereotyper diskuteras.

– Betydligt färre kvinnor än män fiskar. Om det är av egen fri vilja är det kanske inget problem, men om orsaken är gammalmodiga strukturer och stereotyper behöver vi förändring, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

Under lördagen arrangeras Fiskefesten, som är en mötesplats för fiskeintresserade, av kommunen i Skellefteå. Uppskattningsvis besökte några tusen personer evenemanget under dagen. Under arrangemanget hölls ett panelsamtal om jämställdhet inom sport- och fritidsfiske.

I panelen satt sex personer, bland annat föreläsaren Sandra Lindström och Thomas Öberg, känd från Sveriges Radio P1:s Natur i Norr.

Jämställdhet inom sport- och fritidsfiske diskuterades under Fiskefesten Foto: Skellefteå kommun

Där diskuterades bland annat normer och stereotyper inom fiskevärlden. Ett ämne som har väckt starka känslor tidigare.

– Folk har blivit upprörda och hävdat att vi försöker skapa ett problem som inte finns. Men så har det låtit inom många branscher i fråga om jämställdhet, och de som säger det är oftast män eller redan priviligierade. Men många tycker inte att jämställdhet är ett problem inom fiske och att det är en ickefråga, säger Tony Söderlund, fiskerikonsulent på Skellefteå kommun.

”Enligt gammal tradition en manlig sysselsättning”

Det har skett en ökning av kvinnliga sport- och fritidsfiskare, men kvinnor är underrepresenterade i styrelser som berör fiskeförvaltning.

– Fiske är enligt gammal tradition och norm en manlig sysselsättning, men i ett modernt samhälle finns ingen anledning till sådana normer. Det finns normer som kommer redan från barnsben och man stöps i olika former. Kanske tar pappan bara med sonen ut för att fiska till exempel. Vi hoppas att diskussionen fortsätter och att ingen hindras av att fiska för att man behandlas olika, säger säger Tony Söderlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.