Lina Stenberg har funderat på att bli lärare Foto: SVT

Skellefteå vill ha lärarutbildning på hemmaplan

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun behöver anställa flera hundra lärare inom bara några år. Kommunen hoppas inom kort kunna presentera en lärarutbildning på hemmaplan.

Lina Stenberg har funderat på att bli lärare. Efter att ha jobbat ett par månader som lärarassistent i Byske tvekar hon inte särskilt mycket längre.

– Det känns kanonbra och det här är verkligen något för mig.

300 nya lärare till år 2020

Lärarbristen är redan ett faktum här i Skellefteå och listan på läraryrken där det behöver rekryteras de närmaste åren är lång. Kring femtio lärare per år går i pension varje år och fram till år 2020 behöver 300 nya lärare anställas.

– Antalet som utexamineras motsvarar inte behovet och vi konkurrerar med andra kommuner om lärarna, Bristen kommer att bli större, konstaterar för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S).

Nu förhandlar kommunen med flera universitet och högskolor om att de ska lägga en lärarutbildning på Campus i Skellefteå.

– Det tror vi är ett steg i rätt riktning, säger Stenberg.

Läs också: Lycksele kräver lärarutbildning

”Då kommer jag garanterat söka”

Under våren finns planer på att bussa kommunens 30 lärassistenter till Luleå Tekniska universitet för att de ska besöka lärarutbildningen där.

Där ska intresset ha varit störst för Skellefteås önskan. Målet är en lärarutbildning till hösten 2017.

– Då kommer jag garanterat söka till hösten, säger lärarassistent Lina Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.