Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att Skellefteå kraft säljer del i laddföretag har väckt stark kritik – hör Per Boström (KD) i klippet: “Ska inte ske”. Foto: Berno Jonsson/SVT

Skellefteå kraft säljer del i laddföretag – till kinesiskt bolag

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kraft säljer sin del i ett företag som tillverkar tillbehör för elbilsmarknaden till ett kinesiskt bolag. Kritiker menar att de med försäljningen ger det utländska bolaget inflytande över en viktig infrastruktur.

– Det här blir ytterligare en språngbräda för ett kinesiskt bolag att etablera sig på den europeiska marknaden i en sådan viktig funktion som laddinfrastruktur, säger Per Boström, gruppledare för Kristdemokraterna i Skellefteå.

Lorents Burman (S), som är kommunalråd och ordförande i Skellefteå stadshus AB där Skellefteå kraft ingår, säger att affären inte gick att undvika.

Annorlunda som ensam ägare

Anledningen är enligt Lorents Burman att Skellefteå kraft endast är delägare i det sålda bolaget Charge amps. Han håller dock med om att det inte var den mest lyckade lösningen.

– Hade Skellefteå kraft däremot varit helägare hade den här affären aldrig fått genomföras men efter en lång försäljningsprocess har ändå majoriteten av ägarna, däribland OKQ8, beslutat att sälja till det kinesiska bolaget.

”Måste se över ägardirektiven”

Kristdemokraterna kommer att ställa frågor inför kommande fullmäktige om försäljningen.

– Vi måste se över ägardirektiven för Skellefteå kraft och utifrån det måste vi göra klart att sådana här affärer inte får ske i framtiden, säger Per Boström.

Hör politikerna om konflikten i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.