Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör umeforskaren om varför vi måste minska bilåkandet: Foto: SVT

Umeåforskaren: Elbilar hjälper inte mot luftföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Elbilar är inte lösningen på luftföroreningar. Biltrafik, oavsett om det är elbilar eller bensinbilar, leder till stigande halter av luftföroreningar.

– Elbilar är bra för klimatet, men inte för hälsan, säger John Andersson, doktorand vid Institutionen för psykologi på Umeå universitet.

John Andersson har forskat på luftföroreningar i Umeå, och dess påverkan på hälsan. Trots att Umeå är en stad med relativt låga halter av luftföroreningar påverkar nivåerna ändå Umebornas hälsa negativt. Som värst är det nära bilvägar med mycket trafik.

– Vi måste få ner antalet bilar i stan, säger John Andersson.

Dubbdäck en del av problemet

Att ersätta bensindrivna bilar med elbilar är inte tillräckligt, menar John Andersson. Vägslitage från däck river nämligen upp partiklar som ger upphov till skadliga effekter på hjärnan. Den största boven är dubbdäck som orsakar extra mycket vägslitage.

– Det är inte dåligt med elbilar, men man får tänka över vad man förväntar sig, säger John Andersson.

I videon svarar John Andersson på tre frågor om elbilar och hälsa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet