Foto: SVT

Skellefteå Krafts vinst – nästan en halv miljard mer än planerat

Publicerad

Skellefteå kraft har hittills haft ett bra räkenskapsår med en halv miljard kronor över plan. Samtidigt behövs många nya investeringar för den kommande samhällsomställningen.

– Det innebär fler möjligheter för oss med att till exempel bygga ut elnätet, förklarar Elin Bergsten, ekonomichef på Skellefteå kraft.

Trots en turbulent elmarknad gör Skellefteå kraft ett bra rörelseresultat den första perioden mellan januari till augusti, visar delårsrapporten.

Resultatet för perioden landade på 969 miljoner kronor vilket är en ökning jämfört med samma period förra året.

Årets resultat är nästan en halv miljard bättre än förväntat, då man räknade med att nå 425 miljoner. Samtidigt är bolagets investeringar högre än någonsin och under den här perioden har 703 miljoner kronor lagts på investeringar.

Ekonomichefen om resultatet

– Vi gör ett bra resultat vilket är glädjande, det har gjorts stora satsningar med regionen och andra aktörer och det goda resultatet beror till stor del på koncernens prissäkringsstrategi för den egna produktionen, säger Elin Bergsten.

Dock finns en osäkerhet kring framtiden.

– Vi har en prognos på 1,2 miljarder för hela året men det är mycket som är osäkert i branschen men det positiva resultat vi har nu ger oss möjlighet att fortsätta satsningar på en hållbar samhällsomställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.