Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Skellefteåbo åtalas – knivhögg polis

Uppdaterad
Publicerad

En 22-årig man från Skellefteå åtalas nu för en rad olika brott. Det var tidigare i augusti i år som mannen gick till attack mot poliserna med hammare och kniv.

När 22-åringen skulle gripas av polis vägrade han lämna ifrån sig den hammare och kniv han hade beväpnat sig med. Mannen hade stängt in sig i sin lägenhet och polisen befarade att han skulle skada sig själv om de inte omhändertog honom.

– Polisen stod utanför och personen stod innanför lägenhetsdörren. De blev snabbt varse om att personen var beväpnad med en hammare och en kniv. Polisen ville att han skulle lägga ifrån sig vapnen och att han skulle överlämna sig till dem, så att de skulle kunna hjälpa honom. Man var rädda att han skulle skada sig själv annars, berättar kammaråklagare Oskar Lundberg.

Tvingades avväpna mannen

Efter att ha talat med 22-åringen en längre tid stod det däremot klart att han inte tänkte släppa in dem och att han inte tänkte lägga ifrån sig sina vapen.

– Då fattade de beslutet att gå in i lägenheten för att ta av honom vapnen, berättar Lundberg.

När poliserna tog sig in i lägenheten började 22-åringen med att kasta hammaren mot huvudet på den ena polisen. Hammaren träffade i huvudet och orsakade både smärta och en sårskada, framgår av stämningsansökan.

Livsfarlig knivattack

Mannen fortsatte sedan med att utdela flertalet potentiellt dödliga knivhugg mot den andra polisen. Ett av huggen träffade polisen på sidan av överkroppen. Som tur var bar polisen en skyddsväst, vilket möjligtvis också räddade livet på honom.

– Han har ju varit misstänkt för försök till mord just på grund av de här knivhuggen. Men vid en samlad bedömning har jag landat i att inte åtala honom till försök till mord. Det här är en person som har mått dåligt och det har inte varit fråga om några längre avgöranden eller någonting planlagt, säger Oscar Lundberg.

Hur vanligt är det med den här typen av polisinsatser?

– Enligt min erfarenhet blir det inte ofta på det sättet. Men jag ser i utredningen att man har gjort flera försök att tala personen till rätta. Till slut gjorde de ändå bedömningen att gå in i lägenheten. Annars fanns det risk att personen skulle skada sig själv, säger Oscar Lundberg.

Den 22-åriga mannen åtalas för grov misshandel, grovt våld mottjänsteman, försök till grov misshandel och försök till grovt våld mot tjänsteman. Han sitter nu frihetsberövad i väntan på rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.