Kommunalrådet Lorents Burman (S). Foto: Marit A Israelsson

Skellefteås politiker ändrar i visselblåsarfunktionen

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun ska framöver inte utreda sig själv när någon använt sig av visselblåsarsystemet. Det är i alla fall politikernas vilja som togs i kommunstyrelsen igår.

Visselblåsarfunktionen i Skellefteå infördes så sent som förra året och skulle göra det lättare för anställda inom kommunen att anonymt slå larm om missförhållanden.

Den fick genast effekt eftersom människor hade behov av att vissla. Men funktionen fick också kritik i samband med att kommunen utredde en misstänkt jävsituation på skolkontoret och kom fram till att det inte funnits någon jävsituation.

Lokaltidningen Norran gick dock vidare, granskade uppgifterna och kunde sedan berätta att det visst fanns en jävsituation som till sist ledde till att skolchefen slutade.

Nu vill alltså politiken att en extern aktör både ska ta emot visselblåsningarna och sedan utreda dem innan de lämnas över till kommunen.

– Det är en bra modell för det är klart att det inte alltid är lätt för kommunen att garantera att det blir en rättvis utredning, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#tystnaden

Mer i ämnet