Foto: SVT

Skellefteås skolbussar återgår till linjetrafik

Publicerad

Kommunstyrelsen i Skellefteå behandlade på tisdagen den nya snabbutredningen av hur busstrafiken ska se ut i kommunen. Den första omgörningen möttes av massiv kritik, bland annat eftersom flera byar kände sig åsidosatta.

Under tisdagen har kommunstyrelsen beslutat om ett omtag där man delvis backar från ursprungsändringarna, men detaljerna kommuniceras först på onsdagen.

En del förändringar börjar gälla redan vid årsskiftet medan andra får vänta till hösten 2020 eftersom det krävs att trafiken upphandlas.

Buss till Kåge

En förändring som är känd redan nu är att skolungdomar från Ostvik och Östanbäck som går skola i Kåge att kunna åka buss till skolan redan efter årsskiftet.

– Barnen som har valt Kåge skola drabbades i höstas och har inte kunnat åka buss, det kommer de att kunna från och med i januari, säger Lorents Burman (S), kommunalråd.

Kritik mot att KS beslutade

Kommunen planerar att berätta detaljerna kring förändringarna rörande busstrafiken på onsdagen. Att besluten fattades av kommunstyrelsen och inte av fullmäktige kritiseras av Kristdemokraterna. Både KD och Miljöpartiet har endast ersättarplatser och är inte representerade i kommunstyrelsen när ordinarie ledamöter är på plats.

– Det är flertalet linjer som påverkas av dagens beslut och då bör alla partier få säga sitt i fullmäktige, säger Charlotta Enqvist (KD), gruppledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer