Trafikkonsulten Stephan Bösch utredde första vändan av bussomställningen i Skellefteå. Nu får han nytt förtroende. Foto: SVT/Pressbild

Trafikkonsulten får nytt förtroende: ”Fanns brister i kommunikationen”

Publicerad

Genomförandet av nya trafikkollektivsystemet i Skellefteå gick väldigt snabbt, många saker sammanföll samtidigt som det fanns brister i kommunikationen. Det menar den externa konsulten Stephan Bösch kan vara förklaringar till de problem som uppstått.

För första gången uttalar sig trafikkonsulten Stephan Bösch som genomförde första utredningen och som nu också kopplats in för fortsatt utredning nu offentligt om projektet.

– I min värld brukar en sådan här omläggning kunna ta upp emot tio år och nu gick det på drygt två år. Det överraskade mig men jag har uppfattat att det i kommunen finns ett stort driv och ett starkt engagemang att verkligen vilja förändra och förbättra, säger Bösch.

Bussomställningen i Skellefteå

Men har ni underskattat svårigheterna med en sådan här förändring i en kommun som geografiskt ser ut som Skellefteå?

– Nej, jag tycker faktiskt inte det, vi arbetar ju ständigt med olika lokala förutsättningar. Därmed inte sagt att det inte finns saker som hade kunnat göras bättre.

”Positivt att kommunen kom tillbaka”

Stephan Bösch menar att helhetstänket var rätt men att det finns detaljer som behöver finslipas.

– Därför är det också positivt att kommunen kom tillbaka och att vi nu får försöka göra ett gott jobb tillsammans.

Konsulten framhåller att kollektivtrafik per definition är en kompromiss i alla ändar.

– Med kollektivtrafik kommer man inte riktigt dit man vill när man vill och min uppgift är att försöka hitta de bästa sätten att fylla bussarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bussomställningen i Skellefteå

Mer i ämnet