Foto: Privat

Skelleftebon Mikael undvek två terrordåd i Barcelona

Publicerad

Den föredetta Skelleftebon Mikael Nilsson fick ett par dagar ledigt och bestämde sig för att åka iväg till Barcelona med frun. På semesterresan lyckades han undvika två terrordåd med små marginaler.

När föredetta Skelleftebon Mikael Nilsson fick ett par dagar ledigt från jobbet så bestämde sig han och frun för att åka iväg till Barcelona. Efter ett par dagar på stranden i Cambrils söder om Barcelona bestämde sig paret för att ta hyrbilen till Barcelona. Men på vägen så kände sig frun hungrig.

– Hon frågade om vi inte skulle stanna på vägen för att käka, jag tyckte att vi kunde hålla ut till Barca. Men hon fick tillslut som hon ville, så vi stannade på ett ställe några mil från Barcelona, där stannade vi i 1,5 timme. Medan vi åt fick jag ett samtal från en kollega som frågade om vi mådde bra. Då fick vi reda på vad som hade hänt på La Rambla.

Poliser med k-pistar på taket

Paret började titta på nyheterna, efter ett tag började de känna igen byggnaderna som visades på teven.

– Jag frågade min fru vad namnet på hotellet var som vi bokat tidigare under förmiddagen. Det visade sig vara Hotel La Rambla. Det är alltså precis på La Rambla, på teven såg vi hur poliser med k-pistar stod på taken och utanför lobbyn. Om vi inte stannat för lunch så hade vi varit på La Rambla när terrordådet skedde säger Mikael Nilsson.

Lämnade Cambrils dagen före

Paret ringde och bokade om så de fick ett hotell på flygplatsen, de steg upp tidigt dagen efter för att åka hem till Sverige. På morgonen fick de reda på att en ny attack hade skett.

– Vi såg att fyra terrorister skjutits ihjäl av polis efter att de kört på människor med en bil. Vi tyckte att vi kände igen namnet på platsen, det var Cambrils. Det var där vi varit dagarna innan vi åkte in till Barcelona. Vi hade suttit på stranden och och njutit bara dagen innan terroristerna slog till där, det kändes otroligt obehagligt. Men vi har verkligen haft tur, vad är oddsen egentligen, säger Mikael Nilsson.

Fingret på avtryckaren

Paret var inte de enda turisterna som ville åka hem från Barcelona på fredagen. Mikael Nilsson och frun missade deras första plan på grund av en smockfull flygplats.

– Flygplatsen var som en konsert, man kunde knappt röra sig. Det tog oss 1,5 timme att ta sig igenom säkerhetskontrollen. Polisen stod där med sina automatvapen och som jägare reagerade jag på att alla poliser hade fingret på avtryckaren, det är inget som man ser varje dag, säger Mikael Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.