Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör snöforskaren Cenk Demiroglu vid Umeå universitet om snötillverkning i framtiden. Foto: Stefan Persson/SVT, Maria Broberg/SVT

Lista: Natursnö, konstsnö och sparad snö – det här kommer funka i framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler orter tar till konstsnö eller sparad snö för att säkra möjligheten till skidåkning. Men i ett varmare klimat blir de metoderna allt mer osäkra och svåra att ta till.

– Vi är beroende av minusgrader för att få till snö, säger Cenk Demiroglu vid Umeå universitet.

Antalet dagar med snötäcke i landet som helhet har blivit 16 dagar färre om man jämför perioden 1961-1991 med 1991-2020, enligt SMHI.

Cenk Demiroglu, lektor vid Arktiskt centrum vid Umeå universitet, har utifrån SMHI:s klimatscenarion tittat på antalet åkbara dagar på natursnö per år.

– Om inte utsläppen minskas kan de bli mindre än 100 i snitt i vissa delar av Svealand och Norrland fram till 2050, säger han.

Just 100 dagar med natursnö har varit en viktig tumregel då den indikerar den lägsta längden på en skidsäsong för att en skidanläggning ska vara lönsam.

Viktigt med snö till jul

Men det är även viktigt när snön faller vid rätt tid på året.

– För skidanläggningar är det viktigt att dessa snödagar inkluderar de viktiga toppbesöksperioderna som jul, sportlov och påsk, säger Cenk Demiroglu.

Få klarar sig på natursnö

Det är i dag få skidanläggningar som klarar sig enbart på natursnö, men att tillverka konstsnö är inte gratis.

– Många anläggningar har tvingats öka sin snöproduktion kraftigt senaste åren och det har sina konsekvenser i form av elkostnader, vatten och drift, säger Cenk Demiroglu.

Och i ett varmare klimat finns även andra problem med tillverkad och sparad snö – hör snöforskaren om vilka i klippet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.