Hör landskampsskyttarna om rivaliteten länderna emellan. Foto: SVT

Skjutglada norrmän intog Nordmaling

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen sköt svenskar och norrmän mot varandra i Nordmaling. Men det var inte krig som fick deltagarna att höja gevären – utan den årliga skyttetävlingen Nordkölenkampen.

Nordkölenkampen har tidigare arrangerats i Kiruna, Storuman och Vuollerim. Och nu är det första gången som skotten smattrar här i Nordmaling.

– Det känns jättebra att ta hit tävlingen och det har även varit väldigt uppskattat, säger arrangören Bo Andersson.

Det hela är också en chans att få umgås.

– Vi gör ju det här för att träffas, säger arrangören Bo Andersson. Han medger samtidigt att det skulle kännas bra att slå norskarna.

– Det är klart. Och det brukar vara ganska jämnt.

Många jägare på plats

Evenemanget startade 2007 med syftet att Västerbotten, Norrbotten och norska Nordland ska ha en egen tävling. I år tävlar totalt runt 40 personer och bland deltagarna har 90 procent koppling till jakt. Harald Hindrumsen som var med och grundade tävlingen hoppas fler lockas till skyttevärlden, inte minst de unga.

– Vi som håller på med det här börjar ju bli ganska gamla, säger Harald med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.