Platsen där en 19-åring sköts till döds på Ersboda i januari. Foto: Tommy Forsgren, SVT

Han sköts vid Ersbodaskjutning: ”Jag är rädd för min säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Med hänvisning till sin egen säkerhet så har ett av brottsoffren vid Ersbodaskjutningen inte nämnt några namn på inblandade. Varken under utredningen eller nu vid rättegången. – Jag är rädd för min säkerhet, säger han vid upprepade tillfällen under dagens rättegång.

Under den andra rättegångsdagen rörande dödsskjutningen på Ersboda handlar det om om fortsatta förhör med brottsoffren. Bland annat har den person som fick livshotande skador sedan han skjutits i ryggen förhörts. Han lider fortfarande av sviterna efter skjutningen.

– Jag mår jävligt dåligt. Jag är paranoid, kollar år höger och vänster hela tiden. Det är helt annat än livet jag hade innan.

Dödsskjutning på Ersboda

När han får frågor från åklagaren om övriga personer som befunnit sig på brottsplatsen så så svarar han kategoriskt:

– Jag kan inte berätta det, jag är rädd för min säkerhet, jag har redan blivit skjuten.

”Får andnöd”

Han bekräftar att han, tillsammans med den mördade och de två övriga brottsoffren åkt till Ersboda den aktuella kvällen och mötte upp med fyra andra, som han inte vill namnge. Sedan ska 10-15 personer plötsligt dykt upp.

– Jag hör skott och ser XX ligga på marken. Sen hör jag fler skott och jag träffas i ryggen. Det bränner till och efter en stund börjar kroppen ge vika. Jag får andnöd och måste lägga mig ner.

”Var som en bror för mig”

Han berättar att det efter sjukhusvistelsen tagit lång tid att bli fysiskt återställd samt att han fortsatt mår väldigt dåligt över 19-åringens död.

– Han var som en bror för mig, vi umgicks varje dag. Det är jobbigt att han inte finns. Det har tagit mig hårt att han inte längre lever, det har tagit hårt på min psykiska hälsa.

På frågan om han tidigare träffat den misstänkte 30-åringen som sitter mitt emot honom i rätten säger han att de träffats, men efter skjutningen. Han vill inte gå in på vad de pratade om.

Under eftermiddagen hördes även den misstänkte 30-åringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Ersboda

Mer i ämnet