Mannen som sköts Öst på stan i Umeå har gripits misstänkt för grovt narkotikabrott. Foto: ERIK ABEL / TT

Skjutne mannen i Umeå greps av insatsstyrkan – misstänkt för grovt narkotikabrott

Uppdaterad
Publicerad

Den man som sköts Öst på stan i Umeå den 17 april i år har gripits av insatsstyrkan – misstänkt för grovt narkotikabrott.

– Han har befunnit sig högt upp i hierarkin, säger Tomas Palmgren, polisens spaningschef.

I våras sköts en man i 25-årsåldern Öst på stan i Umeå. Han träffades av tre skott men överlevde mirakulöst.

I augusti greps en man i Haag, misstänkt för att ha planerat skjutningen. Polisen berättar att skjutningen inte skett av en slump, utan handlar om ett uppgörelse mellan två olika gäng.

Skjutning i centrala Umeå

I tisdags greps också den skjutne mannen, misstänkt för grovt narkotikabrott. Det var vk.se först med att rapportera. Mannen greps i sin bostad i Umeå av den regionala insatsstyrkan och anhölls sedan.

Knyts till stort tillslag på Västerslätt

Han knyts nu till ett stort parti narkotika efter att polisen gjort ett tillslag på Västerslätt i maj. Utöver den skjutne mannen är ytterligare två personer häktade misstänkt för inblandning i narkotikahärvan.

– Vi misstänkte tidigt att han var inblandad. Vem som helst blir inte skjuten så där. Vi menar att han är högt upp i hierarkin och att skjutningen handlar om en konflikt kring narkotikamarknaden.

Kopplingar till kriminella gäng i Stockholm

Polisen ser att båda sidor har tydliga kopplingar till kriminella nätverk i Stockholm. 22-åringen som anses ha planerat skjutningen och greps i Haag kopplas samman med det så kallade Dalennätverket.

– Vi menar att han tillhör det nätverket, säger Tomas Palmgren.

Den skjutne mannen tillhör ett annat nätverk enligt polisen. Efter en lång tids spaning och tömning av telefoner har man nu lyckats knyta honom till det stora drogpartiet.

– Vi har så pass mycket på honom nu att det håller för åtal, säger Palmgren.

Mannen nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är alla turer kring skjutningen i Umeå – på 60 sekunder Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet