Skogsentreprenören Niklas Gotthardsson, vd för Skogsnicke, slutar ta in utländsk arbetskraft. Foto: SVT

Skogsentreprenören ger sin version

Uppdaterad
Publicerad

Niklas Gotthardsson från Vännäs som driver företaget Skogsnicke slutar med utländsk arbetskraft. Det blir resultatet av uppmärksamheten kring gästarbetarna från Kamerun. Gotthardsson menar också att det finns fler omständigheter kring den här historien.

Det var i SVT:s Uppdrag granskning som bilden av den hänsynslöse skogsentreprenören Niklas Gotthardsson målades upp. De kamerunska gästarbetarna menade att han inte hade hållit sig till avtalet och att han betalat för låga löner. En av kamerunierna sa att han bara tjänat 6000 kronor för hela sommaren.

– Det stämmer inte, det är lögn och förtal, säger Niklas Gotthardsson.

Varierande löner

Niklas Gotthardsson visar lönelistorna där flera har tjänat 30 000 – 50 000 kronor. Det här är uppgifter som bekräftas av GS-facket och Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet. Någon av gästarbetarna har endast tjänat drygt 6000 kronor, men det har sina förklaringar menar Gotthardssson.

– De kom sent och tjänade inte lika mycket som de hade hoppats på. Jag har lovat lön enligt kollektivavtal och då måste man jobba en heltid för att tjäna en heltid, säger Niklas Gotthardsson.

Annat kontrakt

För att Migrationsverket ska ge arbetstillstånd måste svenska kollektivavtal hållas. Och i ett anställningserbjudande för kamerunierna som Gotthardsson skickat till Migrationsverket utlovas en fast månadslön på 18.500 kronor i månaden. Det har ingen av kamerunierna fått även om det var under de förutsättningarna som de kom till Sverige.

– Kontraktet som gäller är 35 öre per planta rakt ackord enligt kollektivavtal och det är det kontraktet som gäller. Det som är skickat till Migrationsverket är endast ett anställningserbjudande, säger Niklas Gotthardsson.

Missade restid

Nu ska Skogsnicke betala mellan 5000 och 20.000 kronor till 16 av de kamerunska arbetarna. Skogsfacket ska också få betalt för de utlägg man har haft. Niklas Gotthardsson själv medger att han bland annat missat att betala för restiden till och från jobbet. Han säger också att att han är bränd på hela historien, att det aldrig var hans mening att utnyttja någon. Han vill inte anställa några utländska gästarbetare framöver.

– Jag kommer inte att anställa några från Kamerun som jag gjort tidigare. Kanske de som jag känner bättre och som jobbat åt mig tidigare om åren, men det är inte säkert att det blir så, säger Niklas Gotthardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – jobbtrafficking

Mer i ämnet