Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Politiken måste ta ansvar för hela frågan” – hör juristen Ida Nyberg vid Norra Skog i Umeå om problemen med det nuvarande regelverket. Foto: Berit Roald/TT, Pressbild

Skogsjuristen efterlyser klarare regler för miljöskydd: ”Systemet straffar skogsägare”

Uppdaterad
Publicerad

Skogsägare som hittar skyddsvärda arter på sin mark kan stoppas från att avverka.

Nu menar juridisk expertis som jobbar inom Norra Skog att systemet måste förenklas och förbättras för markägare – och att politiken måste kliva in och ta ansvar för hela frågan.

– Systemet som vi har just nu straffar de skogsägare som utvecklar sitt miljöskydd och gynnar de arter och naturvärden som finns i sin skog eftersom man då riskerar att få förbud, restriktioner och långdragna processer i myndigheter och domstol, säger Ida Nyberg som är jurist inom Norra Skog.

Förenkla och förbättra

Nu pågår ett regeringsuppdrag där man utreder hur man ska hitta ett bättre sätt för att förenkla och förbättra för markägare.

– Men jag tror inte det räcker utan politiken måste kliva in här och ta ett övergripande ansvar för hela frågan, säger Ida Nyberg.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) och ställt frågor om vad regeringen gör för att underlätta för markägare att få ersättning för sina skogar som inte får avverkas men inte fått något svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.