Jörgen Stenberg ordförande i Malå sameby menar att historiskt sett så var myndigheternas inställning att skogsrenskötseln skulle bort. Foto: SVT

Skogssamer vill ha starkare rättigheter

Publicerad

Malå sameby är den enda skogssamebyn i Västerbotten. Och länge har man känt att man haft sämre förutsättningar än fjällsamer när det gäller rätten att bestämma över jakten och fisket i sitt området.

Målet som pågår i hovrätten just nu mellan Girjas sameby och staten om vem som ska bestämma om jakten och fisket i området har betydelse för alla samebyar. Inte minst för skogssamebyn Malå sameby. I deras område är det staten genom Sveaskog som bestämmer över jakten och fisket.

– Historiskt sett så var myndigheternas inställning att skogsrenskötseln skulle bort. Det var egentligen en rasistisk syn att fjällsamer var bättre än skogssamer och det är skamligt att det varit på det sättet, säger Jörgen Stenberg, ordförande i Malå sameby.

”En helt annan utsatthet”

Enligt Jenny Wiik Karlsson som är förbundsjurist vid Svenska Samernas Riksförbund så har skogsamebyarna sämre lagstöd för rättigheter kring jakt och fiske än vad fjällsamebyarna har. Och nu hoppas Malå sameby att målet i hovrätten också ska sprida ljus över skogssamebyarnas situation.

– Man har en helt annan utsatthet än fjällrenskötseln och det är därför vi vill säkerställa och förstärka rättighetsskyddet för skogsrenskötseln, säger Jörgen Stenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.