Skoldatorer dränkta i vatten

Publicerad

Helgens skyfall i Umeå har lett till att ett serverrum på NTI-gymnasiet har drabbats av vattenskador. Flera datorer har skadats eller riskerar skador.

Under helgen drabbades NTI-gymnasiet i Umeå av en vattenläcka. Skolan har sina lokaler i anslutning till Utopia-gallerian och det var i samband med bygget av radhusen på gallerians tak som något gick snett och det började läcka in vatten. De regnade rejält i helgen och det ska vara de stora vattenmängderna som ligger bakom läckan.

– Vi jobbar med att fördigställa tätskikt. Trots att vi täckt så läckte det in och blev det en vattenskada i underliggande lokaler, säger Mats Håkansson, produktionschef på Balticgruppen.

Bland annat drabbades skolans serverrum där ett flertal datorer och servrar gått sönder eller drabbats av fuktskador.

– Alla servrar står på torkning nu, om de har pajat, då har vi problem. Dessutom har vi ett antal projektorer, läsplattor och elevdatorer som inte fungerar, säger Kajsa Rehnman, rektor NTI-gymnasiet.

Avvaktar skadeläget

Trots problemen med datorerna har eleverna kunnat gå till skolan som vanligt under måndagen, man har till och med kunnat genomföra nationella prov.

– Det är i första hand servrar till till internätet och backupservrar som drabbats, men vi väntar på att det ska torka upp nu och sedan får vi se hur stora skadorna är.

Under helgen och måndagen har man arbetat med att torka upp, men det går fortfarande inte att säga hur pass omfattande skadorna är.

– Med facit i hand kan man konstatera att vi hade kunnat täcka över bättre, men sådant här är väldigt svårt att förutse, säger Mats Håkansson, produktionschef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.