Foto: TT

Skola frias – visste inget om religiösa trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Minervagymnasiet i Umeå frias av Diskrimineringsombudsmannen (DO). Skolan har enligt DO:s bedömning inte brustit i sin skyldighet att utreda och vidta åtgärder för de elever som upplevde trakasserier på grund av sin religion.

I våras rapporterade SVT om facebookgruppen ”Hundra sätt att döda muslimer på” som skapats av några elever vid Minervagymnasiet. Tillsammans med en föreläsning av en inbjuden talare som menat att ”Slöja borde förbjudas av alla under 18 år i skolan” och ”Skolan ska inte erbjuda separata badtider för pojkar och flickor” ska muslimska elever på skolan ha känt sig otrygga och sedermera DO-anmält Minervagymnasiet.

LÄS MER: Startade grupp om hur man skulle döda skolkamrater

DO har granskat ärendet och gör bedömningen att det inte går att bevisa att skolan haft kännedom om de upplevda trakasserierna. Därför har man inte heller brustit i sin skyldighet att utreda saken.

Däremot finner DO att Minervagymnasiums likabehandlingsplan brister, då den inte innehåller någon policy mot trakasserier och sexuella trakasserier. DO rekommenderar därmed skolan att ta fram tydliga riktlinjer som markerar att trakasserier och sexuella trakasserier inte tolereras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.